ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ
............
αυτή είναι η κάρτα μου για στέγη, ντουλάπα, κουζίνα..

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ζωοτροφή για όλους.. ή ζώα για τροφή όλοι..

Οι τρεις κορυφαίοι στη Βιομηχανία Σπόρων

Τρεις εταιρείες κατέχουν το 20% του διεθνούς εμπορίου σπόρων αξίας 23 δις δολαρίων ΗΠΑ.

Εταιρείες και Πωλήσεις 1998 σε εκατ. Δολάρια

Du Pont (HΠΑ) $1.836

Monsanto (ΗΠΑ) $1.800

Novartis (Ελβετία) $1.000



Η ιδιοκτησία της τεχνογνωσίας των Γ.Τ. καλλιεργειών ανήκει, μόνο, σε τρεις εταιρίες.


Η Monsanto, ηγέτης της αγοράς, που προμηθεύει σπόρους, σε αγρότες, στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Αργεντινή, στην Ινδία και τη Ν. Αφρική. Τον Ιανουάριο του 2005, της επιβλήθηκε πρόστιμο 1,5 εκατομμύρια δολάρια, για δωροδοκία των αξιωματούχων της Ινδονησίας, ώστε να παρακαμφθεί η εκτίμηση για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, από τις καλλιέργειες βαμβακιού. Από το 1997 μέχρι το 2002, η Mosanto είχε καταβάλει 700.000 δολάρια σε δωροδοκίες, στην Ινδονησία.
Η Bayer CropScience προμηθεύει σπόρους, στις Η.Π.Α., Καναδά, Αργεντινή και Αυστραλία. Πιέζει, τρομακτικά, την Ευρώπη και την Ινδία.
Η Syngenta, η οποία προήλθε από τη συγχώνευση της AstraZeneca και της Novartis, προμηθεύει σπόρους, στις Η.Π.Α., Καναδά και Ισπανία.

πηγή ΚΕ.Π.ΚΑ

Πιστεύω οτι γνωρίζεται για τους γεννετικά "κλειδωμένους" σπόρους..
τί σημαίνει αυτό?
το εξής..
αγοράζουμε σπόρους απο οποιοδήποτε γεωπονικό κατάστημα.. φυτεύουμε, φυτρώνει, ας πούμε η ντομάτα, καρπίζει, μαζεύουμε, τρώμε..
τώρα, αν θέλουμε να έχουμε σπόρο και για του χρόνου, ξεραίνουμε την ντομάτα, μαζεύουμε τους σπόρους, τους φυτεύουμε του χρόνου, και η γνωστή διαδικασία μας προμηθεύει φρέσκιες ντομάτες..

όλα αυτά μέχρι πρίν κάποια χρόνια..
τώρα, αν ξεράνουμε την ντομάτα και πάρουμε σπόρους, το μόνο που θα πετύχουμε είναι, να έχουμε ένα όμορφο καλωπιστικό φυτό..
διότι απλώς ΔΕΝ θα βγάλει καρπό..
αυτό ακριβώς σημαίνει γεννετικά "κλειδωμένος" σπόρος..

το γιατί, το εξηγεί πολύ καλά αυτή η εικόνα..




καλά θα ήταν οι δραστηριότητες της εταιρίας να μέναν σε αυτό το στάδιο, αλλά βλέπουμε οτι είναι μεγάλα τα σχέδια..

ας δούμε τι άλλο "διεκδικούν"

Η Monsanto ζητάει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για την νέα της εφεύρεση: το γουρούνι!


Η εταιρία Mονσάντο, αυτή που προσπαθεί να επιβάλλει τα μεταλλαγμένα σε όλον το πλανήτη, επιδιώκει να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντα) πάνω στην αναπαραγωγή των γουρουνιών και των απογόνων τους. Τι σημαίνει αυτό;

Η Μονσάντο, ισχυρίζεται, ότι κατόπιν έρευνας που πραγματοποίησε, χρησιμοποιώντας μεθόδους διασταύρωσης και επιλογής ειδικών χαρακτηριστικών, τεχνητή γονιμοποίηση και άλλες τεχνικές αναπαραγωγής "κατασκεύασε" ένα νέο είδος γουρουνιού. Το νέο γουρούνι αποτελεί "εφεύρεση" μόνο και μόνο επειδή δημιουργήθηκε από το συνδυασμό αυτών των στοιχείων με σκοπό να επιταχυνθεί ο κύκλος αναπαραγωγής του.

Με άλλα λόγια, η Μονσάντο θεωρεί απόλυτα λογικό, να ζητάει δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όχι μόνο για τον τρόπο αναπαραγωγής ενός "νέου" είδους γουρουνιού, αλλά και για το ίδιο το γουρούνι και των μικρών του. Φυσικά, όποιος εκτρέφει γουρούνια με αντίστοιχα χαρακτηριστικά μπορεί να κληθεί να καταβάλλει ένα ποσό για τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας στη Μονσάντο, παρόλο που τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος αναπαραγωγής των γουρουνιών δεν αποτελούν εφεύρεση της εταιρίας. Απλά η Μονσάντο δήλωσε ότι το δικαιούται. Το γουρούνι δεν είναι καν γενετικά μεταλλαγμένο και ο γενετικός του κώδικας δεν φέρει τίποτα το πρωτότυπο. Τρομακτικό;

Η εταιρία προσπαθεί να πατεντάρει την εφεύρεσή της, καταθέτοντας δύο αιτήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό για τα Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας στη Γενεύη. Στόχος της να της δοθούν τα αποκλειστικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας στα γουρούνια σε περισσότερες από 160 χώρες, μεταξύ αυτών και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής δεν της έχει δοθεί η πατέντα, αλλά αν αυτό συμβεί, τότε θα αποκτήσει τον παγκόσμιο έλεγχο της αναπαραγωγής των γουρουνιών.

Η Μονσάντο είναι γνωστή για την επιθετική πολιτική προώθησης των μεταλλαγμένων προϊόντων της, όπως της σόγιας και του καλαμποκιού. Και φυσικά, αδιαφορεί επιδεικτικά για τους οποιοσδήποτε κινδύνους που ενέχουν αυτά για τη βιοποικιλότητα, την υγεία και τη διατροφική ασφάλεια. Κάποτε έβγαζε κέρδη μόνο από την παραγωγή και εμπορία αγρο-χημικών, τώρα διαθέτει το μονοπώλιο σε πάρα πολλά είδη σπόρων, μεταλλαγμένων και συμβατικών.

Τι πιο κερδοφόρο από το να ελέγχει μια εταιρεία την παγκόσμια παραγωγή αγροτικών τροφίμων. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει στόχο οποιοδήποτε τρόφιμο παράγεται σε αυτόν τον πλανήτη να της ανήκει. Σήμερα είναι το γουρούνι, αύριο τι θα ακολουθήσει; Πού να ήξερε ο Τζωρτζ Όργουελ γράφοντας την "Φάρμα των Ζώων" ότι δεν θα ήταν τα γουρούνια που θα ξαναέγραφαν την ιστορία, αλλά η Μονσάντο.
πηγή greenpeace

Ενα ντοκυμαντέρ που λέει πολλά..



είναι το πρώτο μέρος του ντοκυμαντέρ, αξίζει να δείτε στο you tube και την συνέχεια..


Ο ΚΛΑΣΣΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΑΥΙΔ - ΓΟΛΙΑΘ



Αγρότης στον Καναδά εναντίον της Monsanto

ΚΑΝΑΔΑΣ 2004:

Την προηγούμενη Παρασκευή το Ανώτατο δικαστήριο του Καναδά εξέδωσε την τελική απόφαση πάνω σε μια επτάχρονη διαμάχη μεταξύ της μεγαλύτερης και βλαβερότερης εταιρείας βιοτεχνολογίας, της Monsanto και του Percy Schmeiser ενός Καναδού αγρότη.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Percy παραβίασε τα δικαιώματα της πατέντας της Monsanto με το να καλλιεργήσει γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη (Round-up Ready Canola) στην γη του. Ξεχάστε το γεγονός ότι ο Percy δεν φύτεψε κανένα σπόρο της Monsanto.

Ότι ήταν οι σπόροι του αυτοί που επιμολύνθηκαν από τους GM Canola και ότι δεν ήξερε καν ότι η σοδειά του είχε μολυνθεί! Ξεχάστε τα όλα αυτά, ο Percy καταπάτησε τα ʽπνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίαςʼ της Mosanto!!!


Αυτό το περίεργο τέχνασμα του νόμου που καταδιώκει ανθρώπους όταν μολύνεται η ιδιοκτησία τους πάει πίσω στο 1991 όταν πέρασε ένας Ομοσπονδιακός νόμος στον Καναδά σύμφωνα με τον οποίο οι πατέντες έχουν πλεονέκτημα έναντι των δικαιωμάτων των αγροτών.

Αυτό σημαίνει ότι εάν η σοδειά ενός αγρότη επιμολυνθεί από GM σπόρους τότε ο αγρότης είναι ενδεχομένως υπόχρεος να πληρώσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας αφού ʽωφελήθηκεʼ από την τεχνολογίας της! Ο Terry Boehm, Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συνεταιρισμού των Αγροτών του Καναδά είπε: ʽΑυτή η κατάσταση μας οδηγεί ακόμα πιο πέρα όταν οι εταιρείες θα ελέγχουν τους σπόρους και οι αγρότες θα χάσουν το δικαίωμα να τους αποθηκεύουνʼ.

Βέβαια τα νέα δεν ήταν τόσο καλά για την Μοσάντο. Το Ανώτατο δικαστήριο ανέτρεψε μια παλιότερη απόφαση η οποία έλεγε ότι ο Percy έπρεπε να πληρώσει τα κέρδη του από τη σοδειά του 1998 – περίπου $20,000 Καναδικά δολάρια- γιατί ο Percy δεν ήξερε ότι καλλιεργούσε GT Canola.

Επίσης δεν χρειάστηκε να πληρώσει ούτε σεντ από τα δικαστικά έξοδα στη Μοσάντο αφού δεν επωφελήθηκε χρησιμοποιώντας την τεχνολογίας της.

Ο Percy πιστεύει ότι κέρδισε ηθικά και ότι η Μοσάντο θα ʽδυσκολευτεί να καταδιώκει αγρότες για καταπάτηση των δικαιωμάτων των πατέντων της. Θα χρειάζεται τώρα να αποδεικνύουν ότι ο αγρότης επωφελήθηκε από την καλλιέργεια του RR Canola.

Το δικαστήριο γνωστοποίησε ότι τα κέρδη μου ήταν ίδια όταν καλλιεργούσα συμβατική και όταν Γενετικά τροποποιημένη ελαιοκράμβη οπότε θα είναι δύσκολο να ισχυριστεί η Μοσάντο στο μέλλον ότι ο αγρότης έβγαλε περισσότερα χρήματα με την εκμετάλλευση του προϊόντος της.

Αυτή η απόφαση μπορεί να αφαίρεσε το ʽδόντιʼ από την πατέντα τους. Πιστεύω επίσης, ότι η Μοσάντο θα αντιμετωπίσει προβλήματα αξιοπιστίας αργότερα. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι η Μοσάντο είναι ιδιοκτήτρια του φυτού και εγώ το παραβίασα με το να υπάρχει στο χωράφι μου.

Με την ιδιοκτησία έρχεται η ευθύνη και υποθέτω ότι πολλές αγωγές από αγρότες εναντίον τους για επιμόλυνση των καλλιεργειών τους στο μέλλον θα δικαιώνονταιʼ. Όμως ο Percy πρέπει να πληρώσει για τα δικά του δικαστικά έξοδα και ο μόνος λόγος που συνέχισε τον αγώνα και κατάφερε να αποπληρώσει την υποθήκη του σπιτιού του ήταν λόγω των υποστηρικτικών δωρεών, πράγμα που σημαίνει φυσικά ότι άλλοι αγρότες απλά δεν έχουν τα χρήματα ή τον χρόνο για να παλέψουν δικαστικά.

Ο Percy επίσης έχασε δουλειά μιας ζωής. Τα τελευταία 50 χρόνια αποταμίευε του σπόρους από τις καλύτερες σοδειές του, κάτι που οι αγρότες κάνουν εδώ και χιλιετίες για να παράγουν πιο βελτιωμένους σπόρους κατάλληλους για καλλιέργεια στις τοπικές συνθήκες.

Τώρα αυτή του η δουλειά έχει επιμολυνθεί από Γ.Τ. Και εάν κάποιος θέλει να αγοράσει καινούργιους σπόρους, η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να τους αγοράσει από τη Μοσάντο η οποία έχει καταφέρει μετά από χρόνια εξαγοράς των άλλων εταιρειών να είναι η δεύτερη στον κόσμο εταιρεία παραγωγής σπόρων.


...εντωμεταξύ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2004

Εγκρίθηκε από τη Γερμανική Βουλή ο νέος νόμος, που επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων φυτών, ενώ παράλληλα επιβάλει αυστηρές ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί της ασφάλειας των τροφίμων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι συμβατικοί καλλιεργητές μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις αν επιμολυνθούν. Οι παραγωγοί που θα καλλιεργήσουν γενετικώς τροποποιημένα φυτά υποχρεούνται να καταγράφουν σε μια εθνική βάση δεδομένων.

Θα τιμωρούνται με πρόστιμα μέχρι τα 50.000 ευρώ και με ποινική φυλάκιση έως 5 χρόνων για παραβάσεις της εθνικής νομοθεσίας.

Ο ίδιος νόμος υποχρεώνει τη σήμανση όλων των συστατικών που προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένα φυτά, ακόμα και στα εστιατόρια και στις καντίνες (Πηγή : Bioagricoltura, 21/05/04).
πηγή athens indymedia

με τις υγείες μας..

6 σχόλια:

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, Ευρύνοε (ή Τρελέ του Χψριού, αν προτιμάς, μόνο που εγώ πιστεύω πως κάθε άλλο παρά τρελός είσαι).

Το 1999 πήγα για πρώτη φορά στην Πολωνία, την πατρίδα της γυναίκας μου. Κάθισα εκεί συνολικά 6 χρόνια, μετά ήρθαμε στην Ελλάδα. Ένα πράγμα που ευχαριστήθηκα ήταν τα αγνά (ακόμη) προϊόντα που στόλιζαν το τραπέζι μας. Κόβαμε μια ντομάτα και μοσχομύριζε όλο το σπίτι! Το φρέσκο γάλα, αν δεν το έπινες μέσα σε 2 μέρες "έκοβε". Ήμουν τόσο αφελής, που στην αρχή μου κακοφάνηκε. Παραπονέθηκα και τότε η γυναίκα μου είπε ότι αυτό συνέβαινε ακριβώς επειδή δεν περιείχε συντηρητικά. Το γάλα στην Ελλάδα μπορείς "άφοβα" να το πιεις ακόμη και μετά από 3 μέρες μετά την ημερομηνία λήξης! Άφοβα, ο λόγος το λέει. Ποιος ξέρει τι κονσέρβες περιέχουν...

Αργότερα θα σε επισκεφτώ ξανά για να διαβάσω προηγούμενα.

Τα χαιρετίσματά μου.

Ευρύνοος είπε...

Θα πώ μόνο ένα περιστατικό..
Πρίν χρόνια σε κάποια απο τις περιηγήσεις μου στην Ελλάδα, είχαμε "χαθεί" κάπου σε ένα χωριό,στον Τυμφρηστό..

Οπως οδηγούσα, μου λέει ο γεωπόνος της παρέας "σταμάτα εδώ"..
Λέω τι έγινε?
Κατεβείτε όλοι απο το αμάξι λέει..
Να σημειώσω πως απείχαμε τουλάχιστον 80 χιλιόμετρα απο κατοικημένη περιοχή και σε ένα απο τα ερημωμένα χωριά μας..
Μας δείχνει ένα δένδρο λοιπόν, και μας λέει, ξέρετε τι είναι αυτό?
Δέν ξέραμε βέβαια..
Κόβει έναν καρπό (τον μοναδικό), και μας λέει φάτε..
Ηταν ένα μήλο, σε μέγεθος καρυδιού..
Δαγκώσαμε 4 άνθρωποι και νομίσαμε οτι φάγαμε 1 κιλό..
Τέτοια μεστή γεύση, τέτοιο ζουμί, τέτοια απόλαυση, θα μου μείνει αξέχαστη..

Αυτή είναι η φύση..

δεν ποτίστηκε ποτέ το δένδρο αυτό, δεν έφαγε λίπασμα ποτέ..

φίλε Πάνο χάρηκα..

ΠΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΙΝΑΣ είπε...

Καλημέρα Γιώργο.

Ευρύνοος είπε...

Πάνο καλημέρα..
αν απευθύνεσαι σε μένα, να συστηθώ..
Τάσος..

ο δείμος του πολίτη είπε...

Ο ΚΟύλογλου είχε σχετικό ρεπορτάζ αποδεικνύοντας το τι παράγονται και τι τρώνε τα ζώα που εμείς σαν ζώα καταναλώνουμε αργότερα.

Ευρύνοος είπε...

Μακάρι να γνωρίζαμε τι τρώμε ακριβώς..

Blog Widget by LinkWithin