κίνηση πρώτη: πατήστε το τραγουδάκι να παίξει, υπάρχει λόγος..
τελευταία έχω ένα θεματάκι με την μουσική και τα τραγούδια που θα αναπτύξω σε επόμενη ανάρτηση..
όμως τώρα..
ήρθε η ώρα να καταθέσω εδώ την μυστική συνταγή του σογιού μας..
ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα βρείτε ίσως συνταγές για "μαντί"..
άν πάλι, πάτε σε κάποιο μαγειρείο με πολίτικη κουζίνα, ίσως βρείτε κι εκεί "μαντί", αλλά πουθενά δέν θα βρείτε το δικό μας μαντί..
το μαντί λοιπόν, είναι μία σούπα χειμερινή βεβαίως, η οποία περνάει απο γενιά σε γενιά στο σόϊ μας..
εγώ είμαι ο πιό ακούραστος απο το σόϊ και την φτιάχνω, ενώ οι γυναίκες δέν ασχολούνται τόσο..
η συνταγή είναι περίτεχνη και δύσκολη στην εκτέλεση..
όσοι δέν το κατέχουν, μην το δοκιμάσετε στο σπίτι σας, παρά μόνο με επίβλεψη επαγγελματία..
όλες οι σκηνές που θα παρακολουθήσετε, έγιναν απο δεξιοτέχνες..
----------------------------------------------
υλικά:
ένα κιλό μοσχαρίσιο κιμά
ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο ακόμη για να δουλέψουμε το φύλλο)
ένα κρεμύδι
μαϊντανό
αλατοπίπερο
βούτυρο υγρό..
----------------------------------------------
εκτελούμε ως εξής:
βάζουμε το αλεύρι στο ζυμωτήριο (τόσα λεφτά δώσαμε.. να παιδευόμαστε με τα χέρια;)
αλάτι
και προσθέτουμε νερό μέχρι όσο χρειαστεί..
βρίσκουμε μεγάλο τραπέζι..
χωρίζουμε σε κομμάτια την ζύμη..
και αλευρώνουμε τον χώρο (όχι τα πλακάκια, μόνο το τραπέζι)..
και φυσικά απλώνουμε φύλλο..
στο μεταξύ, έχουμε ετοιμάσει τον κιμά..
ψιλοκομμένο κρεμύδι, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι..
αφού λοιπόν απλώσουμε το φύλλο,
το κόβουμε τετραγωνάκια περίπου 6 επί 6, όπως στην εικόνα..
κατόπιν, βάζουμε κιμά στο κέντρο κάθε κομματιού..
ο κιμάς πρέπει να είναι σε μέγεθος περίπου όπως το χοντρό νύχι του χεριού (όχι του ποδιού, βρωμάει)..
μετά, πιάνουμε ένα ένα τα κομμάτια και ανασηκώνουμε τις 4 γωνίες ώστε να γίνει ένα μικρό πουγγί..
στρώνουμε ένα σεντόνι στον καναπέ, (κατά προτίμηση καθαρό) για να ξεκουραστούν τα μαντί..
(κατά προτίμηση τριθέσιο)
και τον γεμίζουμε..
μετά, βάζουμε δύο κατσαρόλες με νερό, (μία ποτέ δέν έφτασε) να βράζουν με αλάτι μέσα, όπως για μακαρόνια..
ρίχνουμε τα μαντί μέσα και τα βράζουμε
για 20 λεπτά..
στο μεταξύ, έχουμε βράσει σε μπρίκι το υγρό βούτυρο..
και όταν συμπληρωθεί το 20λεπτο βρασμού του μαντί, ρίχνουμε το βρασμένο βούτυρο..
και θα έχουμε την οπτική που βλέπουμε εδώ..
μετά σερβίρουμε (συνήθως τρώγεται καυτή)..
έφαγα του σκασμού..
4μιση πιάτα..
βέβαια, είναι φαγητό που το φτιάχνουμε σπάνια λόγω της δυσκολίας του..
μα απο αρχαιοτάτων χρόνων, έτσι το τρώμε στο σόϊ μας..
κάτω απο 3 πιάτα, θεωρείται ιεροσυλία!
βέβαια δέν το έβαλα για να το φτιάξετε, αλλά για να υπάρχει στο διαδίκτυο..
όποιος θεωρεί εαυτόν τολμηρό και το επιχειρήσει, ας μου πεί εντυπώσεις..
καλές γιορτές!
WE LOVE YOU!
72 σχόλια:
Φίλε μου Χρόνια Πολλά! Απο πού να αρχίσω καλέ; Ιδέα μου είναι ή το τραγούδι που ακούω είναι ..ελληνικό;Αλλά στέκομαι στο Μαντί που το έφτιαχνε η γιαγιά μου που ήταν Πολίτισα και βλέποντας τις φωτογραφίες που έβαλες μου ήρθαν μνήμες απο τη μεγάλη κουζίνα του πατρικού μας στη Τσιμισκή , μια κουζίνα με κόκκινα πλακάκια τεράστια, με χτιστό πάγκο και 3 γούρνες μαρμάρινες.Θυμάμαι να απλώνει τα μαντί στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι αφού πρώτα άπλωνε το μεγάλο λευκό ταπεζομάντηλο που το είχε μόνο για ζύμες.Να είσαι καλά φίλε μου, κρατώ τη συνταγή, είναι υπέροχη και ακόμα...ναι φίλε μου..έχουμε το ίδιο μίξερ!
Αν και η προετοιμασία παίρνει πολύ ώρα, το αποτέλεσμα φαίνεται πεντανόστιμο.Έχω όμως δύο απορίες:
1. Πόση ώρα αφήνουμε στο σεντόνι να αναπαυτούν τα μαντί;
2. Πόση ποσότητα βούτυρου χρησιμοποιούμε στην συνταγή;
Καλημέρα :)
ουάου!
ευτυχώς που δεν τρώω σούπες.
σε μπελά θα με έβαζες!
Ποτε να μη φαω δε θα μπω σε τετοια διαδικασια χα χα
Κων/πολιτης εισαι Τρελε μου;
Πρώτη φορά ακούω για μαντί!Διαβάζοντας σιγά σιγά τη συνταγή μπορώ να πω ότι είναι σα (περίπου) τα γεμιστά τορτελίνι σε ζωμό που φτιάχνουν σήμερα στην Ιταλία που γιορτάζουν τον Άγιο Στέφανο.
Γεια στα χέρια σου Ευρύνοε!!!!!!
Καλημερούδια :)
Tι λες βρε τρελέ;;;;
Ταλαιπωρήθηκα μόνο που το διάβασα!
Οφουυυυ....Χριστουγεννιάτικη ιστορία στην κουζίνα είναι αυτό!
Πρέπει να το χω φάει πάντως!Δεν είμαι σίγουρη!Φιλιά πολλάααααα
Είχα ακούσει για το μαντί, όλη την ιστορία του για το πώς το φτιάχνατε τα παλιά χρόνια.
Μαζευόμασταν όλο το σόι και βοηθούσαν όλοι μαζί.
Και που τώρα γίνεται πιο σπάνια.
Είναι μια Ιεροτελεστία το να φτιάξεις μαντί.
Πρώτη φορά όμως το φτιάχναμε στο σπίτι μας και παρόλο την κούραση που τραβήξαμε και οι δυο μας (εσύ τρελέ μου περισσότερο), το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.
Ήταν μοναδική εμπειρία.
Και παρόλο που δεν είμαι Κων/πολίτισσα θα ήθελα να συνεχίσω αυτή σας την παράδοση, ώστε να μην χαθεί ποτέ αυτή η Ιεροτελεστία.
σε φιλώ μάτια μου...
αχτίδα
Χρόνια πολλά και σε σάς!
πρώτα απο όλα, το τραγούδι λέγεται faraway και είναι η μουσική απο το "αρμενάκι" με τραγουδιστή τον μεγάλο Ντέμη Ρούσσο!!
το μαντί το έφτιαχνε η γιαγιά σου;
είμαι έκπληκτος διότι όσα μαντί είχα συναντήσει τόσα χρόνια τα έφτιαχναν συνήθως στον φούρνο με μεγάλη διαφορά απο αυτό που φτιάχνουμε εμείς..
οι μνήμες είναι πολύ γλυκές όταν περιέχουν αγαπημένα πρόσωπα και καταστάσεις..
είδες που σου είχα πεί οτι εχουμε το ίδιο μίξερ;
είναι "εργάτης" ακούραστος!
ευχές πολλές και χαιρετισμούς στον κύριο Δημήτρη :)
kakos lykos
η προετοιμασία είναι όντως κουραστική..
ιδιαίτερα στις ποσότητες που φτιάχνω εγώ.. χαχα
τα μαντί τα αφήνουμε όσο να φτιάξουμε τα επόμενα φύλλα..
όσο να φτιάξουμε τα επομενα κομμάτια ζύμης, τα άλλα γίνονται λίγο στεγνά και είναι έτοιμα, (περίπου 20 λεπτά)..
βούτυρο βάζουμε σχεδόν μισό μπουκάλι βιτάμ κουλινές (το υγρό) για τις δύο κατσαρόλες..
καλή διασκέδαση :p
καλημέρα :)
ria
εμ γι αυτό δέν αποθεραπεύεσαι αμέσως..
έχεις ιδέα;
μιλάμε ξεβουλώνουν τα πάντα, κρυώματα φεύγουν, τα πάντα όλα..
γρήγορα σούπες!!
καλημέρα σου :)
Ρίκη
τί άλλο θα μπορούσα να είμαι;)
αμ απετύχουμε χειμώνα θα την φτιάξω εγώ να κεράσω βρε..
καλημέρα :)
Και λοιπόν;
δέν ήξερα οτι φτιάχνουν ιδιαίτερη συνταγή για την ημέρα του Αγίου Στέφανου..
και μα΄λιστα οτι μοιάζει τόσο..
καλό θα ήταν να μας την παρουσιάσεις κάποια στιγμή..
ευχαριστώ..
καλημέρα σου :)
Αγγελική
είδες κούραση;
και που να άπλωνες τα φύλλα..
η μέση μου πιάστηκε.. χαχα
θα δοκιμάσεις το δικό μου και θα μου πείς αν έχεις φάει..
ασπασμοίιιιι!!!
Σαββίνα
πραγματική Ιεροτελεστία!!
μακάρι να είσαι συνεχιστής της μυστικής συνταγής του σογιού :)
άλλωστε είναι πεντανόστιμη για τον χειμώνα..
ελπίζω να ξανασυγκεντρωθούν κάποτε όλοι μαζί και να φτιάχνουμε παρέα, όπως έχουμε κανονίσει των Φώτων να το κάνουμε όλοι μαζί οι συγενείς..
σε φιλώ καρδιά μου :)
μπραβο και παλι μπραβο.. για τα γουστα σας.. για τις επιλογες σας, για οσα μας μεταφερετε εδω..
αλλα την επομενη φορα κρατειστε μας 3 πιατακια(λιγοτερο ειναι ιεροσυλια) σωστα;
χρονια πολλα αγαπημενε μου τρελλε!
Σήμερα, αγαπητέ μου φίλε, έδωσες ρεσιτάλ.
Από που να αρχίσω και που να τελειώσω.
Αρχίζω, σαν ανάποδος Δύσπιστος που είμαι, από τα κακά.
Το τραγουδάκι με την έκδοση Ναργκίς δεν το ξέρω.
Βλέπω ότι είναι ακόμη μια κλοπή!
Στην προσπάθεια ΤΟΥΣ να παρουσιάσουν τους Έλληνες Ινδοευρωπαϊκής καταγωγής και σε λίγο να μας σερβίρουν ότι το Αρμενάκι είναι Ινδικό. Σε 30-40 χρόνια ίσως...
Ντροπή στον Ντέμη Ρούσσο που λέει ότι είναι Έλληνας εξ Αιγύπτου.
Πόσα πήρε;;
Γιατί δεν πιστεύω να το έκανε από άγνοια. Τέτοια άγνοια δεν συγχωρείται σε επαγγελματία.
Σε όχι πολύ θα ακούσουμε το Μαντήλι Καλαματιανό στα Κινέζικα ή την Ιτιά Λουλουδιασμένη στα Ουζουμπουριανά.
Ας είμαστε προετοιμασμένοι!!
Τώρα στα ωραία...
Παρ'όλο που η γιαγιά μου ήταν Πολίτισσα και η μαμά μου ήρθε 4 ετών, ποτέ δεν κάναμε μαντί στο σπίτι μας. Έκανε όμως η μαμά φίλου μου, Πόντια, και το δοκιμάσαμε σαν φοιτητές. Από εκεί νόμιζα ότι είναι Ποντιακό φαγητό.
Ωραίο φαίνεται και πιστεύω να γίνεται και με το φύλλο κουρού που κάνω.
Εννοείται ότι το βούτυρο θα αντικατασταθεί με κάτι πιο λάϊτ.
Και θα μικρύνουν αναλογικά και οι ποσότητες, να βγάζουν 8 πιάτα, για να φάω δύο φορές.
Να είσαι καλά που με "φούρκισες" από την μια και με "δρόσισες" από την άλλη, με την καυτή σου σούπα!
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Με εξευτέλισες τη μαγείρισσα αθεόφοβε!!! σε μισώ! σε ζηλεύω!
και σ άγαπώ!
Το τραγουδι δεν το σχολιάζω..
αλλά Σταυρο εχω την έντύπωση πως είναι αιγυπτιακό...μπορεί να κάνω και λάθος!!
Ενα άλλο λάθος που μπορεί να κάνω είναι οτι νόμιζα πως το μαντί είναι ποντιακό..
Να είσαι καλά..
ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΝΤΙ.ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ ΣΚΕΤΗ ΕΙΝΑΙ.
ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΤΟ ΕΛΑ ΠΑΡΕ ΜΕ ΗΤΑΝ;
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.
...μιάμ...υπέροχο!!! εγώ είχα δει στην τηλεόραση συνταγή για μάν-τι(έτσι το είχαν γράψει), τα τετράγωνα τα έκαναν σαν μικρές βαρκούλες, ενώνοντας γωνίες και αφήνωντας λίγο την μέση, ανοιχτή...τα έβαζαν στο φούρνο και όταν ψηνώταν, είχαν φτοιάξει ζωμό και το έρειχναν απο πάνω...μετά τα έβαζαν στο πιάτο και έβαζαν απο πάνω κάτι σαν τζατζίκι. Το έκανα μια φορά και...μιάμ...αλλά πονούσε η μέση μετά...
ΥΠΕΡΟΧΟ φαίνεται όπως το έχεις φτιάξει!!! θα έτρωγα δυό πιάτα, είμαι σίγουρη :-)
Το τραγουδάκι μ'αρέσει και στην ινδική του εκτέλεση λέω να το βάλω στ'αρμενάκι!
Λοιπόν το μαντί πρίν χρόνια το'χα δει σε κάποια εκπομπή στην T.V το'γραψα και επιχείρησα κάποια στιγμή να το κάνω γιατί μ'αρέσει να πειραματίζομαι με νέες συνταγές.
Άνοιξα φύλο όμως δεν γνώριζα ότι πρέπει να μείνει να στεγνώσει.
Τ'αποτέλεσμα εμένα μου άρεσε οι υπόλοιποι δεν ενθουσιάστηκαν και δεν το ξαναεπιχείρησα!
Θυμάμαι το'χα βράσει σε ζωμό κότας!
Πάντως γειά στα χέρια σου!
Καλά κάνεις και κρατάς τις παραδόσεις γιατί μας κρατάν και αυτές δεμένες μεταξύ μας!!
Φλ θλσσν!!
Ευρύνοε
σε πληροφορώ οτι το κάνει και η κουμπάρα μου...
ουδέποτε είχα ενδιαφερθεί για τη διαδικασία
μα τώρα το εκτίμησα ακόμη περισσότερο!!!!!
χρόνια πολλά!
Πώπω, χαράς στο κουράγιο σου φίλε μου!
Μπράβο!
Καλές γιορτές να έχουμε! :)
Βλέπω δεν πρόλαβες να παντρευτείς και η δικιά σου σε έχωσε στις κατσαρόλες!
Καλή χρονιά, λοιπόν, και εύγευστη!
τα συγχαρητηρια μου πρεπει να καταθεσω γιατι πολυ δυσκολο μου φανηκε και χαρας το κουραγιο σου που δεν βαριεσαι να το φτιαξεις!!!
βεβαιως και σου αξιζουν τα 4,5 πιατα μετα απο ολο αυτο!!!
καλη ψωνεψη τωρα!!!
νεραιδενια σου φιλακια!!!
Δοκιμασία για τη μύηση της υπομονής, μου φάνηκε η όλη διαδικασία :-))
Μας εψαρώσατε καλέ μου κύριε!!!
Αυτό το clipάκι γιατί έχω την εντύπωση πως δραπέτευσε από δικό μου post?
Χάχαχαχααα :)
Τι κάνει εδώ μόνο του;
Ο Demis αγαπημένος πάντα βεβαίως βεβαίως...
...Αλλά και η κυρία Hasna... όλα τα λεφτά!!!
Γιατί έχω την εντύπωση ότι το μαντί είναι Αρμένικο φαγητό;
Αν υποψιαστώ πάντως πως κατάγεσαι από εκεί θα σε αγαπήσω ακόμη περισσότερο, γιατί όσους έχω γνωρίσει από την Αρμενία, είναι φανταστικοί άνθρωποι και πολύ φιλόξενοι.
Ευχαριστώ για την συνταγή και δεν μασάω... θα την φτιάξω το συντομότερο.
Γίνεται αν αντί για νερό βάλω ρούμι;
Επειδή ρούμι έχω περισσότερο...
Νερό, δύσκολα θα βρεις στο πειρατικό! :)))
Είσαι Unpectable man!
ΚΑΛΑ ΗΛΙΟΥΓΕΝΝΑ!
...Μέσα μας δλδ, επειδή ο ήλιος έχει ήδη γεννηθεί και δεν τον βλέπω να τα έχει ανάγκη.
Να είσαι καλά και το 2010 να είναι ευτυχισμένο και τυχερό!
Cya
Mα μπράβο, είσαι παιδί για σπίτι τελικά. Έναν τέτοιο γαμπρό ονειρευόταν η μαμά μου αλλά μην τρομάζεις, τη γλύτωσες. Το μαντί σου πάντως το εξαφάνισε το βιντεάκ, φαίνεται πως η αληθινή τροφή είναι πιο νόστιμη από την πνευματική...
Χρόνια πολλά και καλά...
Ώστε αυτή είναι η ανάρτηση με το άνοιγμα φύλλου. Μπράβο Ευρύνοε...!
Αυτό το φαγητό δεν το είχα ξανακούσει. Καλά κάνεις και θέλεις να διατηρείς και να διαιωνίσεις την παράδοση της πατρίδας σου. Τυχερός που έχεις και σύμμαχο τη γυναίκα σου.
χρόνια πολλά Ευρύνοε,
το βιντεάκι δεν μπόρεσα να το δω, θα προσπαθήσω αργότερα, το μαντί το είχα ξανακούσει, είναι πραγματικά μπελαλίδικο φαγητό, δείχνει όμως πεντανόστιμο,
καλή χρονιά και ονειρεμένο 2010 εύχομαι!!!!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ
❤
μεταφέρω κομμάτια απο την οικογενειακή παράδοση :)
3 πιατάκια στο δύο.. έφτασεεεεεεεε!!
χρόνια πολλά Φιλτάτη Φεγγαροαγκαλιές :)
ΔΥΣΠΙΣΤΟς
η αλήθεια είναι οτι η σημερινή ανάρτηση ήταν λίγο υπερπαραγωγή!!
χαχαχα
μην είσαι ανάποδος..
μιά χαρά το είπε ο Ντέμης..
είναι το Ελληνικό κομμάτι αρμενάκι είμαι κυρά μου, και όπως συνηθίζεται, το έφακνε σε ανατολίτικη version να εξ-ελληνιστούν και οι Ινδοί..
η μουσική δέν έχει σύνορα φίλε μου..
μόνο ομορφιά έχει..
το κομμάτι έπαιζε πρίν πόσα χρόνια με τον Ντέμη να γίνεται κοινωνός της μουσικής μας παράδοσης και το σίγουρο είναι οτι έχει καταπληκτικούς στίχους!!
με γιαγιά Πολίτισσα, έπρεπε να είναι γνωστό..
και οι Πόντιοι άλλωστε, συγγενικός λαός είναι, μην σου πώ αδελφικός!!
για ζύμη κουρού δέν ξέρω, αλλά αν δέν το ζυμώσεις να το φχαριστηθείς δέν λέει..
ζύμη έτοιμη μονάχα σε πίτες βάζω, αλλά κι εκεί θα τις κόψω μάλλον..
το φχαριστήθηκα σου λέω!!
να'σαι καλά κι εσύ να δροσίζεσαι εδώ..
χαιρετώ σε φίλε μου :)
καλές γιορτές!
ελίτσα
όλα αυτά εγώ τα έκανα;
χαχαχα
εγώ τις ρίζες του μαντί δέν τις ξέρω ακριβώς, αλλά ξέρω οτι το φτιάχνει το σόϊ απο όταν "ιδρύθηκε".. :)
πάντως αξίζει τον κόπο του..
καλό βράδυ :)
Σκρουτζάκο
πράγματι Ιεροτελεστία σκέτη!!
κόπος, αλλά και απόλαυση..
το τραγουδάκι το βρήκες!
Καλέ γιορτές και σε σένα με υγεία και αγάπη :)
Χριστίνα η μέλισσα..
χρόνια πολλά για την γιορτή σου πρώτα πρώτα!!
όπως το λές, μαν-τι λέγεται..
πολύ σωστά..
απλώς υπάρχουν διάφοροι τρόποι που το φτιάχνουν..
ποτέ δέν το έχω φτιάξει με άλλον τρόπο και ας το έχω δοκιμάσει σε ταβέρνα.. δέν μου άρεσε.. ίσως να μην το είχαν φτιάξει καλό, ίσως να μην θέλω να δεχτώ εγώ άλλο τρόπο..
πάντως το δικό μου (όχι να το παινευτώ) ήταν σούπερ!!!
δύο πιάτα στο τρία.. έφτασεεεεεε!!
καλό βράδυ :)
zoyzoy
το σκεφτόμουν για σένα όταν το έψαχνα..
μιά και είσαι κι εσύ "αρμενάκι"..
δέν είναι ανάγκη να μείνει πολύ, ίσα ίσα κανα 20λεπτο..
μέχρι να γίνουν δηλαδή όλα τα κομμάτια ζύμης..
όχι σε ζωμό κότας.. ποτέ!!
έγκλημα..
χαχαχα
σ'ευχαριστώ..
οι παραδόσεις και η γνώση είναι δύναμη..
γιατί δηλαδή να μην γνωρίζει κάποιος να τραφεί μόνος και να περιμένει απο άλλους;
όσο για τις παραδόσεις, έχεις απόλυτο δίκιο αν και θέλουν να τις ξεχάσουμε όλοι..
καλό βράδυ με τρλς σπσμς!!
logia
ωραία που το φτιάχνουν κι άλλοι..
καλό είναι..
το κάνει ακριβώς έτσι;
εννοώ, σούπα;
ή στο φούρνο;
πράγματι όταν μαθαίνεις την διαδικασία και το βλέπεις με τα μάτια σου, τότε εκτιμάς πολύ περισσότερο τον κόπο..
χρόνια πολλά και σε σένα :)
Στράτο
μεγάλο κουράγιο λέμε!!
τα καλά κόποις κτώντε έλεγαν οι αρχαίοι και ήξεραν τί έλεγαν..
καλές γιορτές φίλε μου! :)
Ασκαρδαμυκτί
χρόνια χωμένος σε κατσαρόλες είμαι..
σαν τον Οβελίξ ένα πράγμα!!
χαχαχα
καλή χρονιά φίλε να έχουμε και με φαντασία :)
ΝΑΪΑΔΑ
σ'ευχαριστώ για τα συγχαρητήρια..
όντως είναι κοπιαστικό το φαγητό γι αυτο μετά τρώς πολύ..
χαχαχχα
τώρα χωνεύω αυτά που έφαγα σήμερα..
η συνταγούλα φτιάχτηκε πρίν καμιά 15ριά μέρες :)
ασπασμοί :)
Μια φορα κι εναν τρελο...
"Μύηση της Δοκιμασίας της Υπομονής" μετράει;
άλλωστε την αρετή αυτή (υπομονή) την κατέχω..
γιατί καλή μου κυρία;)
καλό βράδυ :)
Osiris
την κοπάνησε το κλίπ;
χαχα
τσάκωτο!!
ο Ντέμης είναι σούπερ!!
και φιλοσοφία δική του είχε και φωνάρα ασύλληπτη!!
και οι στίχοι στο συγγεκριμένο κομματι καταπληκτικοί!
κατάγομαι απο την Πόλιν my friend..
έτσι σε θέλω, να μην μασάς..
περιμένω εντυπώσεις λέμε!
αντί για νερό γίνεται να βάλεις ρούμι..
βέβαια θα πρέπει να προσέξεις δύο πράγματα..
να μην φάνε παιδιά και να μην καπνίσεις πάνω απο την κατσαρόλα, θα γίνει έκρηξη..
χαχαχαχαχα
κι εσύ δέν πάς πίσω.. χεχε
καλά Ηλιούγεννα φίλε μου :)
μέσα μας..
το 2010 με υγεία και Αγάπη :)
Το αλατακι
έτσι γίνεται φίλη μου..
και μετά αναρωτιούνται όλοι γιατί παντρεύτηκα 3 φορές..
"μάθαιναν την συνταγή" και μετά.. απο δω παν κι άλλοι..
χαχα
κάποιες φορές η τροφή είναι απαραίτητη πότε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο..
χρόνια πολλά και καλά με υγεία και αγάπη :)
Χρωματιστή
αυτή ήταν λοιπόν..
είχε κόπο..
είδες τι φτιάχνουμε παρέα;
ομορφιές!!
να είσαι καλά φίλη μου, καλό βράδυ :)
thumbelina
να είσαι καλά φίλη μου..
χρόνια πολλά και σε σένα :)
μπελαλίδικο αλλά άξιο του κόπου του..
χαιρετώ σε :)
ΦΩΤΕΙΝΗ
χρόνια πολλά και καλά και σε σένα με υγεία και αγάπη!!
καλή τύχη σου εύχομαι στον νέο δρόμο της ζωής σου :)
καλό βράδυ :)
Ααααα θα το κάνω!!!
Είμαι τέρας υπομονής και επιμονής:) Ζυμώνω έτσι κι αλλιώς το καθημερινό ψωμί (έχουμε να αγοράσουμε από το φούρνο δύο χρόνια) και μου αρέσει να φτιάχνω και ζυμαρικά.. Θα βάλω και τα μικρά να φτιάχνουν.. έρε τι έχει να γίνει χαχαχαα
Μπράβο Ευρύνοε είσαι απίθανος:)
Χρόνια πολλάαααααα!
Πες μου πόση ώρα ήσουν στην κουζίνα... Έκλεισες οχτάωρο??
Επειδή δεν παίζει να το φτιαξω ποτε θα στείλεις κανένα ταπεράκι???
Να την κρατήσεις την παράδοση είναι ότι ομορφότερο για να μαζεύεται η οικογενεια και να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας..
Χρόνια πολλά Τρελέ..
Καλημέρα!!!
Το ξέρω το μαντί...
Έχω δει δηλαδή να το φτιάχνουν πολλές φορές στην τηλεόραση. :)))
Ανήκει στην κατηγορία των φαγητών που είμαι σίγουρη ότι μου αρέσουν, έστω κι αν δεν τα έχω δοκιμάσει!
Θα το φτιάξω κάποια στιγμή, να' σαι σίγουρος. ;)
Μπράβο σου πάντως που δε μασάς με τίποτα στην κουζίνα. :)
Φαίνεται λαχταριστότατο πάντως!
Σούπα και ζυμαρικό σε συνδυασμό... το καλύτερό μου!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Πάντα με υγεία και χαρούμενες, όμορφες στιγμές!
Σούπα Ευρύνοε...
όπως και συ
Margo
η γενναιότητα που επιδεικνύεις είναι παραδειγματική..!
κι εσύ τέρας;
όπως κι εγώ..
η δυνατότερη αρετή μου, είναι η υπομονή..
κι αφού ζυμώνεις καθημερινά, ψωμί, φαντάζομαι!! μπράβο σου.. πολύ μπράβο σου όμως!!
με τα μικρά παρέα, θα γίνει η προετοιμασία ..παιχνίδι.. αλήθεια.. έτσι θυμάμαι κι εμένα πιτσιρικά..
κι εσύ απίθανη μιά και θα το επιχειρήσεις.. περιμένω ανάρτηση και φωτό της διαδικασίας και του αποτελέσματος βεβαίως..!! :)
χρόνια πολλά σε σέναααααα!! :)
Λερναία Υδρα
ήμουν κανα 3ωρο..
βέβαια είχα καιρό να το φτιάξω αλλά η εμπειρία είναι απαραίτητη..
των Φώτων θα ξαναφτιάξω μαζί με το σόϊ αυτή την φορά..
καταλαβαίνεις οτι θα γίνουν πάνω απο 3 κατσαρόλες λοιπόν!!
χαχαχα
στείλε συντεταγμένες να σου στείλω τάπερ!!
η παράδοση είναι η ίδια μας η ιστορία..
Χρόνια πολλά και σε σένα..
καλό απόγευμα :)
Lilith
κι εγώ το έχω δεί αλλά στον φούρνο όπως είπα πιό πάνω..
να το φτιάξεις και να μου πείς..
στην κουζίνα και στις στέγες, δέν μασάω με τίποτα τελείως :)
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε σένα με Υγεία και Αγάπη :)
logia
μερσί πολύ..
μπράβο της κουμπάρας :)
........
έχω φάει αλλά δεν είχα ιδέα για το πως παρασκευάζεται.
Αγχώθηκα ....
:-)
Ευρύνοε
Χρόνια Πολλά.
Εύχομαι όλα να έλθουν όπως επιθυμείς.
Να χαίρεσαι την οικογένειά σου.
καλη χρονια να εχεις για σενα και την οικογενεια σου και ολους οσους αγαπας.
ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.
Βάσσια
αγχώθηκες; γιατί;
μα είναι τόσο απλό :p
Χρόνια πολλά φίλη μου :)
Αγάπη και υγεία σε όλους :)
Αναστασία
ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω..
με υγεία και αγάπη.. :)
Σκρουτζάκο
καλή χρονιά σε σένα φίλε μου..
αγάπη και υγεία..
όλα τα άλλα γίνονται :)
Ευρύνοε,εντυπωσιάστηκα!
Ούτε λόγος να καταφέρω να το κάνω,αλλά πρέπει να είναι υπέροχο!
Ακουστά το είχα...τώρα που είδα και με τα ματάκια μου τη διαδικασία,μένω άφωνη!
Η μουσική ωραιότατη και ταιριάζει γάντι!
Να είσαι καλά να μας μαθαίνεις!
Τα καλύτερα σου εύχομαι!
Μου θύμισες τη γιαγιά μου..! το σπίτι της φυσικά ήταν μια κουζίνα και όλη η οικογένεια μια αγκαλιά... τότε. Τότε που μας ενωνε με μαντί, περγαμόντο, πίτες, φλομάρι, σαραϊλί και πολύ αγάπη! :)
Να είσαι καλά!:)
aaaaaaaaaaa...
και η μαμά μου κάνει μαντί..
μια φορά το χρόνο :)
όμως δεν το κάνει σούπα
κάνει τα πιτάκια όπως είπες και νομίζω τα βάζει στο φούρνο με ένα φίλο απο επάνω και γίνεται σαν πίτα :)
επειδή δεν το τρώω δεν ξέρω ούτε τι βάζει μέσα :ΡΡ
δεν είμουν κατατοπιστικότατη?????
χοχοχο }:ο)
Υπεροχο τρελλε....
Ισως το προσπαθησω..μου ανοιξες την ορεξη...
50fm
η μουσική είναι ..πάντρεμα ελληνικού τραγουδιού με ανατολίτικα χρώματα..
η συνταγή, έχει τις ρίζες της στα ανατολικά, αλλά με ελληνικό χρώμα..
την έβαλα για να μην νομίζετε οτι οι άντρες δέν μπορούμε να μαγειρέψουμε..
άλλωστε δέν είναι τυχαίο οτι μεγάλοι σεφ είναι άντρες..
απλά μεγαλώνουμε σε κοινωνία η οποία δέν βάζει τον άντρα στην κουζίνα..
εγώ διαφωνώ και λέω οτι πρέπει να το κάνουμε..
η γνώση (ακόμη και στην μαγειρική) είναι δύναμη..
να είσαι καλά :)
LoLa
μαντί και σαραϊγλί ε;
να σου πώ και ένα άλλο ιτσίαγλι το έλεγε η γιαγιά μου..
:)
η αγάπη βέβαια βασικό συστατικό..!
καλημέρα :)
Κατερίνα
ωστε έτσι ε;
και δέν μας έβαλες την συνταγή.. χαχα
σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι..
έτσι είναι..
κατατοπιστικότατη!!!
χοχοχο :)
Καστρινή
να το προσπαθήσεις..
αξίζει..
χαιρετώ σε :)
Μπράβο που κάθεσαι και ακολουθείς τη παράδοση της οικογένειάς σου δημιουργώντας. Δύσκολο το βρίσκω για να το φτιάξω..δεν έχω ζυμωτήριο βλέπεις, μόνο 2 χέρια :-).
Το ωραιότερο χειροποίητο μαντί το έφαγα στη Κομοτηνή, κατακαλόκαιρο αν το πιστεύεις!! Λιώσαμε στη ζέστη αλλά χαλάλι της φίλης μας, που μας το έφτιαξε..
Στην Αθήνα βέβαια, δεν το βρίσκω πιά πουθενά.
Μαρίνα
έτσι πρέπει..
να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας..
και δίχως ζυμωτήριο, πάλι θα το έφτιαχνα..
παραδοσιακά..
κατακαλόκαιρο;
φαντάζομαι εμ-πυρ-ία!!
απο το πύρ!!
χαχα
αφού άξιζε, πάλι καλά..
στην Αθήνα, μόνο σε σπίτια νομίζω θα το βρείς, έτσι όπως το φτιάχνουμε εμείς..
με τον άλλο τρόπο (στον φούρνο) το έχω βρεί και σε μαγαζί αλλά δέν...
καλησπέρα σου :)
Να σου πω ρε τρελέ, {βαρέθηκα να διαβάσω όλα τα σχόλια μετά απο τόσο καιρό} το μάντι κανονικά δεν είναι όπως το περιγράφεις αλλά μετά αντί για κατσαρόλα μπαίνει φούρνο με ντοματάκια και σερβίρεται με γιαούρτι;
Lykos
...
Λύκε
το μαντί το δικό μας (του σογιού εννοώ) είναι αυτό ακριβώς που οπτικοποίησα..
μαντί υπάρχουν κι άλλες παραλλαγές, αναλόγως του τόπου και των οικογενειών..
όπως είπες, υπάρχει και σε φούρνο και σε διάφορους άλλους τρόπους..
συμπτωματικά χθές, στο σπίτι της αδελφής μου, είχε τσελεμεντέ και τον έβγαλε μόνο για μένα με 5-6 τρόπους μαντί!
χαιρετώ σε!
Δημοσίευση σχολίου