Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Θα σας βγάλω το λάδι..

Ναί..
το είδα πώς βγαίνει..


καθαρές δίχως φάρμακα και λιπάσματα ελιές!!
φορτωμένες στο "γαϊδουράκι" μου..
ρίχτηκαν στην σέσουλα..


μετά, ανηφόρησαν με τον ιμάντα ο οποίος τις ζυγίζει κιόλας..

πέρασαν απο νεράκι..
 και διαχωρίστηκαν οι ευλογημένοι καρποί απο τα φύλλα..

μετά, κύλησαν απο ένα σωλήνα, στην διπλανή αίθουσα σε μορφή χυλού..




εκεί αδειάζονταν σε ένα μηχάνημα που ανακάτευε τον χυλό και τον διατηρούσε σε θερμοκρασία..

έχει και τζαμάκι..

ας κρυφοκοιτάξω..
 σαν τεράστιο μίξερ!!

μετά απο κάμποση ώρα, σε διπλανή μηχανή..
διαχωρίζεται το νερό απο το λάδι πρώτη φορά..
και απο τα υπολείμματα στερεών..

μετά, στην επόμενη μηχανή για φιλτράρισμα..
κι επιτέλους, βλέπουμε λάδι!!
 περνάει απο σίτα για να βγεί λαμπερό και πεντακάθαρο..
κατόπιν, με μοτεράκι, ανεβαίνει σε ένα μεγάλο δοχείο..
για να αδειάσει στα μικρότερα δοχεία πάνω στην ζυγαριά..


κι εμείς επιτέλους να γευτούμε την χαρά και την ευλογία του λαδιού!!


τα στερεά, βγαίνουν με μηχάνημα..



και ο Ιερός καρπός, δίνει τα καλύτερα του στον άνθρωπο..

διαβάστε όσοι δέν το έχετε δεί ένα παλαιότερο θέμα μου που αφορά την Ιερή Ελιά! (ΚΛΙΚ)

καλή εβδομάδα φίλοι μου :)






storyteller

54 σχόλια:

  1. Πάει η παλιά καλή μέθοδος... Άντε άφησέ το λίγο να σιτέψει και το τρως σε μερικούς μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω μία ελίτσα στο μουτράκι μου που δεν μπορεις να της...βγαλεις το ...λαδι!!!!!..

    χικ....


    φιλιααααααααα... "λαδωμενα" για να στείλεις παραπανω λάδι σε μας τα άστεγα τσιγγανακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω πω πω!πρώτη φορά βλέπω πως βγαίνει το λάδι.
    δεν είχα δει ποτέ ελαιοτριβείο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κράτα κάπου λίγο, μπας και χρειαστεί να λαδώσουμε κάποιον.
    Χωρίς λάδι δεν κινείται καμιά μηχανή, ούτε ο οργανισμός ή και οι "οργανισμοί".
    Κατάλαβες τώρα. Στην Ελλάδα είμαστε (ακόμη).
    Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία η βόλτα στο ελαιοτριβείο!
    Αγνωστη μου ήταν η διαδικασία.
    Να σου πω για ...ανεμότρατες και φιστίκι μάλιστα.

    Να είσαι καλά και του χρόνου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. από τους τυχερούς είμαστε Ευρυνοότατέ μου,
    που έχουμε λάδι δικό μας...
    ( για φαντάσου να ισχύσει ο νόμος που λέγαμε - εκεί έχω καλλήσει εγώ,δεν το χωράει το μυαλό μου - και να μην μας επιτρέπεται...αλλά είπαμε:μολών λαβέ )

    καλησπέρες καλοβδομαδιάτικες..-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ!!!

    ΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!

    ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ ,ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.

    ΜΠΡΑΒΟ ΑΔΕΡΦΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο δείμος του πολίτη

    πάει και πίσω δέν γυρνάει..
    βέβαια ποτέ δέν ξέρεις..
    κάποτε ίσως επιστρέψει..

    μ'αρέσει έτσι..
    αγουρόλαδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κ.Π

    χμ..
    μάλλον έπεσες στον μαγικό ζωμό και τραγουδάς ε;

    :-)

    ασπασμοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ria

    κι εγώ πρώτη φορά το έβλεπα!

    ωραία εμπειρία και είπα να την μοιραστούμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ

    μιά στάλα πήρα εγώ μιά και δέν ήταν δικά μου..
    ενός φίλου ήταν και τον εξυπηρέτησα αλλά η εμπειρία ήταν φανταστική!

    καλή εβδομάδα φίλε μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιαγιά Αντιγόνη

    πράγματι ωραία η ξενάγηση πιστεύω που σας έκανα..

    ανεμότρατες και φυστίκι δέν ξέρω..

    σειρά σου :)

    καλησπέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. SpIrToKoYto

    χμ..
    λάδι δικό μου δέν έχω..
    έχω απο την σύζυγο, αλλά τούτο ήταν απο ένα φίλο που του έκανα το κουβάλημα :)
    και πήρα το πρώτο ζωμό!

    τώρα περιμένουμε της συζύγου απο το χωριό..

    καλησπέρα και δέν μασάμε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ μ'αρεσε η ανάρτηση αυτή, από τις εμπειρίες που κατά καιρούς όλοι αναρτάμε, η πιο χρήσιμη, η πιο ενδιαφέρουσα και η πιο μοντέρνα! Είμαστε στην περίοδο όπου όλοι πάνε στα χωριά τους να μαζέψουν ελιές και να βγάλουν το λάδι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολυ ωραια ανάρτηση, μπράβο.
    Αντε καλοφαγωτο....
    Εμεις εκεί στο χωριο πριν χρόνια που τα ελαιοτριβεια δεν ηταν τοσο σύγχρονα οπως αυτο που παρουσίασες, στο τελος εκει στο διαχωριστηρα που βγαινει το λαδι, δοκιμαζαμε την γευση του λαδιου βαζοντας να λαδωθει ψωμι ζυμωτο... τι να σας πω, αλλη γευση φρεσκο λαδακι με ψωμι.....
    εκει λεγαμε αντε καλοφαγωτο!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ζυμωτό ψωμάκι είχατε;

    Το θέμα σου "Ιερή Ελιά" είναι από τα καλύτερα.

    Καλοφάγωτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ ότι πρέπει το λαδάκι με τη σαλατούλα που μόλις έφτιαξα!!!
    Άντε και καλή μας όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φοβερό το ελαιοτριβείο...σύγχρονο...πάει εκείνο που άλεθε την ελιά με την πέτρα...! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου θύμησες τα δικά μου :)
    ακριβώς έτσι.
    δεν ξεχνάω τις μυρωδιές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πολύ καλό και επίκαιρο τό θέμα.
    Είμαι τυχερός, που έχω παρακολουθήσει την ίδια διαδικασία, αλλά με "λιθάρια" να λειώνουν τον καρπό, και "τσαντίλες" να οδηγούν τόν πολτό στην πρέσσα, και μετά στον διαχωριστήρα.
    Παλίότερα τα λιθάρια τα κινούσαν μουλάρια.
    Τό είχα στο μυαλό μου σαν θέμα, αλλά δεν είχα υλικό παλαιού τύπου.
    Μπράβο ευρύνοε, είναι η παράδοσή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ωραιότατα

    άντε κανένα τενεκεδάκι δεν στέλνεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. είμαι από ελαιοπαραγωγική περιοχή
    από την Σπάρτη και δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ "κόλλησα" στην ανάρτηση σου
    Μου ξύπνησες πλούσιες αναμνήσεις και γεύσεις από την σπιρτάδα του φρέσκου λαδιού ...τι χρόνια!!
    να είσαι καλά και καλοφάγωτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ωραία είναι πολύ πιο εύκολα από παλιά. Έχουμε στο παλιό χωριό μία πέτρα από ελαιοτριβείο και είναι πολύ εντυπωσιακή. Άραγε δουλεύει κανείς στην Ελλάδα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο έστω και μουσειακά; Ίσως στην Κρήτη..

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τυχερός Τρελέ που γεύεσαι τέτοιο καρπό!
    Μικρή είχα την τύχη να βρεθώ σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο και να δω όλη τη διαδικασία!
    Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ικανοποίηση να βλέπουμε τους κόπους 15μερών(και εκείνα τα χρόνια ήταν επίπονη η διαδικασία μαζέματος) σε τενεκέδες τότε να πέφτει χρυσό και μυρωδάτο το ελαιόλαδο μας.

    Καλοφάγωτο και του χρόνου μεγαλύτερη σοδειά εύχομαι!

    Καλό βράδυ με θαλασσινά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χε χε χε ...
    Βίοι παράλληλοι !!!
    Προχτές έβγαλα κι εγώ την πρώτη δόση
    54 κιλά φρέσκο βιολογικό λαδάκι απ' τις ελιές
    μου που τις φύτεψα & καλλιεργώ μόνος μου ...
    Σήμερα το γεύτηκα με φρέσκα χόρτα που
    μάζεψα απ' το βουνό καθώς και τηγανιτά μανιτάρια !!!
    Έκανα σχετική ανάρτηση πρόπερσυ κι έχω αρκετές
    φωτογραφίες (αλλά όχι χρόνο) για καινούργια ... ίδωμεν !!!
    Καλοφαγωμένο που λέμε στη Σάμο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γιατί εμένα όσο και να με ζουλάς...δεν μου βγάζεις το λάδι;
    Όπως πάντα μου άρεσε η περιήγηση σου!
    ΑΦιλιά!!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Είναι πρώτη φορά που μου βγάζουν τό λάδι και τό χαίρομαι..ευχαριστουμε και για αυτό το ταξιδάκι..καλο βράδυ Ευρύνοε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Άσε,δεν προλαβαίνεις!
    Μας το βγάζουν άλλοι:)
    Ωραίες οι φωτογραφίες κατά την παραγωγή λαδιού για να δούμε κι εμείς πως γίνεται η διαδικασία!
    Καλημέρα Ευρύνοε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. AAAA ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ...ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ...ΑΝΤΕ ΒΡΕ Κ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!

    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΙΠΑ???? ΔΕΝ ΕΙΠΑ ....ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Εκσυγχρονίσθηκε αρκλετά η διαδικασία.

    Εύχομαι σε άριστη γεύση!

    Καλό μήνα
    φιλιά
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ειχαμε παλια στηνβαρκιζα και εμεις ελιες και τις μαζευε ο δημος , τωρα τα τελευταια χρονια βαλαμε στην θεση τους φοινικες !! αυτο μας μαρανε βλεπεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρωματιστή

    είναι εκπαιδευτική ανάρτηση :)

    και χάρηκα που την μοιραστήκαμε παρέα!

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Σκώληξ

    να είσαι καλά..
    κι εγώ δοκίμασα σε κύπελο σκέτο και ήταν υπέροχο!

    καλησπέρα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Θαλασσένια

    ψωμάκι δέν είχαμε..
    ξεροσφύρι το δοκιμάσαμε..

    στο σπίτι όμως, κάνει την σαλάτα γκουρμέ!

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Sweet truth!

    έτσι..
    για σαλάτα είναι εκλεκτό!

    χαιρετώ σε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. αστροφεγγιά

    η σύγχρονη τεχνολογία για καλό σκοπό..
    τα παλιά χρόνια, πήγαινε πολύ λάδι χαμένο..
    τώρα, δέν χάνεται σταγόνα..

    να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. sunnefoula

    οι μυρωδιές σε άλλους είναι "ξένες", σε άλλους αγαπημένες..

    βαριά μυρωδιά και ελαφρώς πιπεράτη και αγαπημένη για μένα !

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γρηγόρη

    καλησπέρα φίλε μου..

    με λιθάρια..
    χρόνια πίσω..
    δέν ξέρω αν βγάζουν ακόμη κάπου έτσι..

    να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Darthiir the Abban

    όταν βγάλω δίπλωμα ηλεκτρολόγου..

    χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. akrat

    ένα γυάλινο πήρα όλο κι όλο εγώ για τις σαλάτες μου..

    βλέπεις ήταν φίλου οι ελιές κι έκανα τον αγωγιάτη..

    χαιρετώ σε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ποιώ-ελένη

    Σπαρτιάτισσα ε;

    αυτή η σπιρτάδα.. χαρακτηριστική!

    την καλησπέρα μου κι ευχαριστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Margo

    πράγματι πολύ ευκολότερα..

    κι εγώ αυτό αναρωτιέμαι..
    δύσκολα να βρείς κάποιον με τον παλιό τρόπο..

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. zoyzoy

    το έχω κρατήσει το νταμιτζανάκι μου για σαλάτες μόνο!!

    δέν το μαγειρεύω αυτό με τίποτα στον κόσμο!!

    να είσαι καλά..

    καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Side21

    ωραίος!

    σε χαίρομαι που ζείς με πολύ φυσικό τρόπο..

    να είσαι καλά φίλε μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Άιναφετς

    χμ..
    λές;
    :-)

    χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση..

    να είσαι καλά :)

    ασπασμοί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Φωτεινή

    πάντα τέτοια ταξίδια να έχουμε με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον :)

    καλό βράδυ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Greek Rose

    χαχα
    αυτό ξαναπέστο..

    χαίρομαι που το μοιραστήκαμε :)

    καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. υπέροχη ανάρτηση, με ενθουσίασε πραγματικά κι επειδή μου άνοιξες την όρεξη σου χαρίζω αυτό το gourmet τραγουδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Σκρουτζάκο

    καλό μήνα φίλε μου..

    να είσαι καλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Silena

    το τραγουδάκι, με μετέφερε σε ένα γκουρμέ εστιατόριο που χόρευαν κατσαρόλες και σερβίριζαν ξωτικά..

    καλησπέρα σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Δεν είχα δει ποτέ πως βγαίνει το λάδι!!! Άντε καλό χειμώνα τώρα και καλοφάγωτο!!!! Να είστε καλά και του χρόνου!!! Φιλιά από Δράμα και στους δύο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Σταυρούλα

    και για μένα ήταν μοναδική εμπειρία..

    καλό χειμώνα εύχομαι κι εγώ αν και δέν φαίνεται να έρχεται :)

    ασπασμοί :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Από τα λίγα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εδώ είναι η "ΘΥΡΑ"..

Πρόσεξε τί θα πείς..

ότι πείς θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου..