το είδα πώς βγαίνει..
καθαρές δίχως φάρμακα και λιπάσματα ελιές!!
φορτωμένες στο "γαϊδουράκι" μου..
ρίχτηκαν στην σέσουλα..
μετά, ανηφόρησαν με τον ιμάντα ο οποίος τις ζυγίζει κιόλας..
πέρασαν απο νεράκι..
και διαχωρίστηκαν οι ευλογημένοι καρποί απο τα φύλλα..
μετά, κύλησαν απο ένα σωλήνα, στην διπλανή αίθουσα σε μορφή χυλού..
εκεί αδειάζονταν σε ένα μηχάνημα που ανακάτευε τον χυλό και τον διατηρούσε σε θερμοκρασία..
έχει και τζαμάκι..
ας κρυφοκοιτάξω..
σαν τεράστιο μίξερ!!
μετά απο κάμποση ώρα, σε διπλανή μηχανή..
διαχωρίζεται το νερό απο το λάδι πρώτη φορά..
και απο τα υπολείμματα στερεών..
μετά, στην επόμενη μηχανή για φιλτράρισμα..
κι επιτέλους, βλέπουμε λάδι!!
περνάει απο σίτα για να βγεί λαμπερό και πεντακάθαρο..
κατόπιν, με μοτεράκι, ανεβαίνει σε ένα μεγάλο δοχείο..
για να αδειάσει στα μικρότερα δοχεία πάνω στην ζυγαριά..
κι εμείς επιτέλους να γευτούμε την χαρά και την ευλογία του λαδιού!!
τα στερεά, βγαίνουν με μηχάνημα..
και ο Ιερός καρπός, δίνει τα καλύτερα του στον άνθρωπο..
διαβάστε όσοι δέν το έχετε δεί ένα παλαιότερο θέμα μου που αφορά την Ιερή Ελιά! (ΚΛΙΚ)
καλή εβδομάδα φίλοι μου :)
storyteller



























Πάει η παλιά καλή μέθοδος... Άντε άφησέ το λίγο να σιτέψει και το τρως σε μερικούς μήνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μία ελίτσα στο μουτράκι μου που δεν μπορεις να της...βγαλεις το ...λαδι!!!!!..
ΑπάντησηΔιαγραφήχικ....
φιλιααααααααα... "λαδωμενα" για να στείλεις παραπανω λάδι σε μας τα άστεγα τσιγγανακια!!!
πω πω πω!πρώτη φορά βλέπω πως βγαίνει το λάδι.
ΑπάντησηΔιαγραφήδεν είχα δει ποτέ ελαιοτριβείο!
Κράτα κάπου λίγο, μπας και χρειαστεί να λαδώσουμε κάποιον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧωρίς λάδι δεν κινείται καμιά μηχανή, ούτε ο οργανισμός ή και οι "οργανισμοί".
Κατάλαβες τώρα. Στην Ελλάδα είμαστε (ακόμη).
Καλή Εβδομάδα!
Ωραία η βόλτα στο ελαιοτριβείο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγνωστη μου ήταν η διαδικασία.
Να σου πω για ...ανεμότρατες και φιστίκι μάλιστα.
Να είσαι καλά και του χρόνου!!!
από τους τυχερούς είμαστε Ευρυνοότατέ μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήπου έχουμε λάδι δικό μας...
( για φαντάσου να ισχύσει ο νόμος που λέγαμε - εκεί έχω καλλήσει εγώ,δεν το χωράει το μυαλό μου - και να μην μας επιτρέπεται...αλλά είπαμε:μολών λαβέ )
καλησπέρες καλοβδομαδιάτικες..-:))
ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!
ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΦΟΡΑ ,ΕΒΓΑΛΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ.
ΜΠΡΑΒΟ ΑΔΕΡΦΕ!
ο δείμος του πολίτη
ΑπάντησηΔιαγραφήπάει και πίσω δέν γυρνάει..
βέβαια ποτέ δέν ξέρεις..
κάποτε ίσως επιστρέψει..
μ'αρέσει έτσι..
αγουρόλαδο!
Κ.Π
ΑπάντησηΔιαγραφήχμ..
μάλλον έπεσες στον μαγικό ζωμό και τραγουδάς ε;
:-)
ασπασμοί!
ria
ΑπάντησηΔιαγραφήκι εγώ πρώτη φορά το έβλεπα!
ωραία εμπειρία και είπα να την μοιραστούμε :)
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήμιά στάλα πήρα εγώ μιά και δέν ήταν δικά μου..
ενός φίλου ήταν και τον εξυπηρέτησα αλλά η εμπειρία ήταν φανταστική!
καλή εβδομάδα φίλε μου :)
Γιαγιά Αντιγόνη
ΑπάντησηΔιαγραφήπράγματι ωραία η ξενάγηση πιστεύω που σας έκανα..
ανεμότρατες και φυστίκι δέν ξέρω..
σειρά σου :)
καλησπέρα !
SpIrToKoYto
ΑπάντησηΔιαγραφήχμ..
λάδι δικό μου δέν έχω..
έχω απο την σύζυγο, αλλά τούτο ήταν απο ένα φίλο που του έκανα το κουβάλημα :)
και πήρα το πρώτο ζωμό!
τώρα περιμένουμε της συζύγου απο το χωριό..
καλησπέρα και δέν μασάμε :)
Πολύ μ'αρεσε η ανάρτηση αυτή, από τις εμπειρίες που κατά καιρούς όλοι αναρτάμε, η πιο χρήσιμη, η πιο ενδιαφέρουσα και η πιο μοντέρνα! Είμαστε στην περίοδο όπου όλοι πάνε στα χωριά τους να μαζέψουν ελιές και να βγάλουν το λάδι τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραια ανάρτηση, μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντε καλοφαγωτο....
Εμεις εκεί στο χωριο πριν χρόνια που τα ελαιοτριβεια δεν ηταν τοσο σύγχρονα οπως αυτο που παρουσίασες, στο τελος εκει στο διαχωριστηρα που βγαινει το λαδι, δοκιμαζαμε την γευση του λαδιου βαζοντας να λαδωθει ψωμι ζυμωτο... τι να σας πω, αλλη γευση φρεσκο λαδακι με ψωμι.....
εκει λεγαμε αντε καλοφαγωτο!!!!!!!
Ζυμωτό ψωμάκι είχατε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο θέμα σου "Ιερή Ελιά" είναι από τα καλύτερα.
Καλοφάγωτο!!!
Αχ ότι πρέπει το λαδάκι με τη σαλατούλα που μόλις έφτιαξα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΆντε και καλή μας όρεξη!
Φοβερό το ελαιοτριβείο...σύγχρονο...πάει εκείνο που άλεθε την ελιά με την πέτρα...! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου θύμησες τα δικά μου :)
ΑπάντησηΔιαγραφήακριβώς έτσι.
δεν ξεχνάω τις μυρωδιές....
Πολύ καλό και επίκαιρο τό θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι τυχερός, που έχω παρακολουθήσει την ίδια διαδικασία, αλλά με "λιθάρια" να λειώνουν τον καρπό, και "τσαντίλες" να οδηγούν τόν πολτό στην πρέσσα, και μετά στον διαχωριστήρα.
Παλίότερα τα λιθάρια τα κινούσαν μουλάρια.
Τό είχα στο μυαλό μου σαν θέμα, αλλά δεν είχα υλικό παλαιού τύπου.
Μπράβο ευρύνοε, είναι η παράδοσή μας.
Τα φώτα πότε μας τ' αλλάζεις;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήωραιότατα
ΑπάντησηΔιαγραφήάντε κανένα τενεκεδάκι δεν στέλνεις??
είμαι από ελαιοπαραγωγική περιοχή
ΑπάντησηΔιαγραφήαπό την Σπάρτη και δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ "κόλλησα" στην ανάρτηση σου
Μου ξύπνησες πλούσιες αναμνήσεις και γεύσεις από την σπιρτάδα του φρέσκου λαδιού ...τι χρόνια!!
να είσαι καλά και καλοφάγωτο
Ωραία είναι πολύ πιο εύκολα από παλιά. Έχουμε στο παλιό χωριό μία πέτρα από ελαιοτριβείο και είναι πολύ εντυπωσιακή. Άραγε δουλεύει κανείς στην Ελλάδα με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο έστω και μουσειακά; Ίσως στην Κρήτη..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην καλησπέρα μου!
Τυχερός Τρελέ που γεύεσαι τέτοιο καρπό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜικρή είχα την τύχη να βρεθώ σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο και να δω όλη τη διαδικασία!
Δεν υπήρχε μεγαλύτερη ικανοποίηση να βλέπουμε τους κόπους 15μερών(και εκείνα τα χρόνια ήταν επίπονη η διαδικασία μαζέματος) σε τενεκέδες τότε να πέφτει χρυσό και μυρωδάτο το ελαιόλαδο μας.
Καλοφάγωτο και του χρόνου μεγαλύτερη σοδειά εύχομαι!
Καλό βράδυ με θαλασσινά!!
Χε χε χε ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΒίοι παράλληλοι !!!
Προχτές έβγαλα κι εγώ την πρώτη δόση
54 κιλά φρέσκο βιολογικό λαδάκι απ' τις ελιές
μου που τις φύτεψα & καλλιεργώ μόνος μου ...
Σήμερα το γεύτηκα με φρέσκα χόρτα που
μάζεψα απ' το βουνό καθώς και τηγανιτά μανιτάρια !!!
Έκανα σχετική ανάρτηση πρόπερσυ κι έχω αρκετές
φωτογραφίες (αλλά όχι χρόνο) για καινούργια ... ίδωμεν !!!
Καλοφαγωμένο που λέμε στη Σάμο !!!
Γιατί εμένα όσο και να με ζουλάς...δεν μου βγάζεις το λάδι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως πάντα μου άρεσε η περιήγηση σου!
ΑΦιλιά!!! :)))
Είναι πρώτη φορά που μου βγάζουν τό λάδι και τό χαίρομαι..ευχαριστουμε και για αυτό το ταξιδάκι..καλο βράδυ Ευρύνοε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσε,δεν προλαβαίνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας το βγάζουν άλλοι:)
Ωραίες οι φωτογραφίες κατά την παραγωγή λαδιού για να δούμε κι εμείς πως γίνεται η διαδικασία!
Καλημέρα Ευρύνοε:)
AAAA ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ Ο ...ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΕ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ...ΑΝΤΕ ΒΡΕ Κ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΙΠΑ???? ΔΕΝ ΕΙΠΑ ....ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!
Εκσυγχρονίσθηκε αρκλετά η διαδικασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι σε άριστη γεύση!
Καλό μήνα
φιλιά
:-)
ειχαμε παλια στηνβαρκιζα και εμεις ελιες και τις μαζευε ο δημος , τωρα τα τελευταια χρονια βαλαμε στην θεση τους φοινικες !! αυτο μας μαρανε βλεπεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρωματιστή
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι εκπαιδευτική ανάρτηση :)
και χάρηκα που την μοιραστήκαμε παρέα!
καλησπέρα :)
Σκώληξ
ΑπάντησηΔιαγραφήνα είσαι καλά..
κι εγώ δοκίμασα σε κύπελο σκέτο και ήταν υπέροχο!
καλησπέρα σου :)
Θαλασσένια
ΑπάντησηΔιαγραφήψωμάκι δέν είχαμε..
ξεροσφύρι το δοκιμάσαμε..
στο σπίτι όμως, κάνει την σαλάτα γκουρμέ!
καλησπέρα :)
Sweet truth!
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι..
για σαλάτα είναι εκλεκτό!
χαιρετώ σε :)
αστροφεγγιά
ΑπάντησηΔιαγραφήη σύγχρονη τεχνολογία για καλό σκοπό..
τα παλιά χρόνια, πήγαινε πολύ λάδι χαμένο..
τώρα, δέν χάνεται σταγόνα..
να είσαι καλά :)
sunnefoula
ΑπάντησηΔιαγραφήοι μυρωδιές σε άλλους είναι "ξένες", σε άλλους αγαπημένες..
βαριά μυρωδιά και ελαφρώς πιπεράτη και αγαπημένη για μένα !
καλησπέρα :)
Γρηγόρη
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα φίλε μου..
με λιθάρια..
χρόνια πίσω..
δέν ξέρω αν βγάζουν ακόμη κάπου έτσι..
να είσαι καλά :)
Darthiir the Abban
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν βγάλω δίπλωμα ηλεκτρολόγου..
χαχα
akrat
ΑπάντησηΔιαγραφήένα γυάλινο πήρα όλο κι όλο εγώ για τις σαλάτες μου..
βλέπεις ήταν φίλου οι ελιές κι έκανα τον αγωγιάτη..
χαιρετώ σε :)
ποιώ-ελένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπαρτιάτισσα ε;
αυτή η σπιρτάδα.. χαρακτηριστική!
την καλησπέρα μου κι ευχαριστώ :)
Margo
ΑπάντησηΔιαγραφήπράγματι πολύ ευκολότερα..
κι εγώ αυτό αναρωτιέμαι..
δύσκολα να βρείς κάποιον με τον παλιό τρόπο..
καλησπέρα :)
zoyzoy
ΑπάντησηΔιαγραφήτο έχω κρατήσει το νταμιτζανάκι μου για σαλάτες μόνο!!
δέν το μαγειρεύω αυτό με τίποτα στον κόσμο!!
να είσαι καλά..
καλό βράδυ :)
Side21
ΑπάντησηΔιαγραφήωραίος!
σε χαίρομαι που ζείς με πολύ φυσικό τρόπο..
να είσαι καλά φίλε μου :)
Άιναφετς
ΑπάντησηΔιαγραφήχμ..
λές;
:-)
χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση..
να είσαι καλά :)
ασπασμοί !
Φωτεινή
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντα τέτοια ταξίδια να έχουμε με εκπαιδευτικό ενδιαφέρον :)
καλό βράδυ !
Greek Rose
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχα
αυτό ξαναπέστο..
χαίρομαι που το μοιραστήκαμε :)
καλό βράδυ!
υπέροχη ανάρτηση, με ενθουσίασε πραγματικά κι επειδή μου άνοιξες την όρεξη σου χαρίζω αυτό το gourmet τραγουδάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκρουτζάκο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό μήνα φίλε μου..
να είσαι καλά :)
Silena
ΑπάντησηΔιαγραφήτο τραγουδάκι, με μετέφερε σε ένα γκουρμέ εστιατόριο που χόρευαν κατσαρόλες και σερβίριζαν ξωτικά..
καλησπέρα σου :)
Δεν είχα δει ποτέ πως βγαίνει το λάδι!!! Άντε καλό χειμώνα τώρα και καλοφάγωτο!!!! Να είστε καλά και του χρόνου!!! Φιλιά από Δράμα και στους δύο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣταυρούλα
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι για μένα ήταν μοναδική εμπειρία..
καλό χειμώνα εύχομαι κι εγώ αν και δέν φαίνεται να έρχεται :)
ασπασμοί :-)
Από τα λίγα αυθεντικά ελληνικά προϊόντα!
ΑπάντησηΔιαγραφή